DeLaval VMS Batchmilking

Een andere kijk op automatisch melken voor grote melkveebedrijven

Combinatie voordelen

DeLaval komt met een nieuw concept voor automatisch melken op grote melkveebedrijven. Dit nieuwe concept, “VMS Batch-melkopstelling” genoemd, stelt melkveehouders in staat om alle voordelen die een melkrobot biedt te combineren met de voordelen van een grote melk- of draaistal.

Efficiënte oplossing

De toenemende vraag naar goede arbeidskrachten op melkveebedrijven in Europa komt in een stroomversnelling en is een van de redenen achter de vraag naar efficiënte automatische melkoplossingen bij grotere melkveebedrijven. “Met de succesvolle introductie een paar jaar geleden van onze DeLaval VMS™ V300 en V310 en de hoge capaciteit van deze melkrobot, zagen we een kans om de robots te organiseren in een batch-melkopstelling om zo een flexibele automatische melkoplossing te bieden voor grotere bedrijven,” zegt André de Leeuw, Market Solution Manager VMS™.

Bij de aanschaf van een nieuwe melkrobot moet met verschillende aspecten rekening worden gehouden. “Melkveehouders kijken naar hun langetermijnstrategieën, stalontwerp, koecomfort en natuurlijk persoonlijke voorkeur, om maar een paar van de belangrijkste aspecten te noemen. Er is geen oplossing die voor alle bedrijven geschikt is. Onze VMS™ batch-melkopstelling kan echter op veel verschillende bedrijven worden gebruikt, ook op zeer grote bedrijven, omdat deze flexibel is en gemakkelijk kan worden opgeschaald. Bovendien vereist automatisch melken weinig handmatig werk, waardoor de afhankelijkheid van arbeid en de daarmee samenhangende kosten kunnen worden verminderd,” aldus de Leeuw.

Eenvoud en flexibiliteit

Met het nieuwe VMS™ Batch melkenconcept van DeLaval kunnen grote melkveestapels profiteren van de voordelen van een melkrobot, zonder dat dit veel veranderd of invloed heeft op het dagelijkse management. De melkveehouder gebruikt de melkrobot twee tot drie keer per dag, met vaste melksessies. De routine is vergelijkbaar met een conventionele melkstal., maar de arbeidsefficiëntie is veel hoger. Een voorbeeld is het melkveebedrijf in Italië van Renato Aceto, die met 8 VMS™-boxen 450 koeien gaat melken met slechts 1 medewerker.

Gemakkelijk en geruststellend

De DeLaval VMS™-V300 serie biedt nieuwe mogelijkheden voor het segment met grote koppels koeien. Het DeLaval InSight systeem is in staat om spenen te vinden zonder enige (handmatige) ondersteuning of inleerproces. Het is een zelflerend systeem, waarbij deze technologie zorgt voor snel, efficiënt en nauwkeurig aansluiten. Ook bij nieuw melkte koeien. Met een toevoeging aan de software, kunnen melkveehouders gebruik maken van een modus voor batchmilking, waarbij de gebruiker op afstand meerdere stations tegelijk kan bedienen. Voor totale zekerheid en ontzorging, biedt DeLaval een InService All-inclusive pakket aan. Hiermee kan de melkveehouder een totaal serviceplan afsluiten inclusief reinigings- en dipmiddelen en preventief service onderhoud.

Renato Aceto

Renato Aceto melkt in Zuid-Italië met 8 DeLaval VMS™ melkrobots in een Batch melken opstelling. “We hebben meer dan 1000 melkkoeien op verschillende locaties en onze grootste uitdaging is de beschikbaarheid van arbeid. Om die reden hebben we op één van de locaties geïnvesteerd in 8 DeLaval VMS™ melkrobots. We waren zelf nog niet klaar, om onze bedrijfsstrategie aan te passen en onze veestapel te veranderen. Na enkele gesprekken met DeLaval en de lokale dealer zijn wij uitgekomen bij dit concept. Hierbij combineren wij dus de voordelen van traditioneel melken met automatisch melken.” Er is vrijwel niks veranderd aan de voer- en vruchtbaarheidsstrategie. “Daarom hebben we voor dit concept gekozen,” aldus Renato. “De enige aanpassing in onze aanpak is de factor arbeid. Na 6 maanden zijn wij zeer tevreden en hebben we besloten om ook op een tweede locatie gebruik te gaan maken van het Batch melken. Hiermee zullen we in het voorjaar van 2022 meer dan 1000 koeien op deze manier melken.”