Rubber vloer vermindert druk op klauw

Zo’n 15% tot 30% minder druk door gebruik van rubber vloer

Koecomfort speelt een belangrijke rol binnen de melkveehouderij. Meer aandacht voor het dier, groter welzijn en betere algehele conditie. Een rubber ondergrond als loopoppervlak voor koeien zorgt voor een lagere klauwbelasting dan die gevonden wordt bij beton als ondergrond.


Uniek onderzoek

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leipzig, is voor het eerst de kinetische belasting van de klauwen gemeten. Hiervoor is bij tien volwassen koeien gebruik gemaakt van een leren klauwschoen met druksensoren (HoofSystem, Tekscan) om de linker achterpoot.

Gemiddelde druk lager

Op een rubber vloer is de gemiddelde druk 15 tot 21% lager dan op een betonvloer. Bij stilstand is de gemiddelde druk 3,6 kilo per vierkante centimeter en bij beweging 5,7 kilo per vierkante centimeter. De verlichting van een rubber vloer is nog groter bij maximale belasting. In die gevallen lopen de verschillen op tussen 30 en 32%, bij een maximum druk van 9,8 kilo bij stilstand en 15 kilo bij beweging.

De druk die varieert tijdens stilstand of beweging is in een curve uitgezet. De curves variëren per koe en daarom zouden meer koeien onderzocht moeten worden om individuele verschillen te verklaren. De uitslagen van het onderzoek passen bij de algemene verwachting dat een rubber vloer minder klauwbelasting levert, alleen zijn deze nu gekwantificeerd.

Informeer bij onze Toerboertieker

Rubber verlicht dus de klauwbelasting en zorgt voor gezondere klauwen, met als gevolg minder klauwaandoeningen. Ook wij adviseren u graag over rubber in de stal. Vraag onze nieuwe Toerboertieker er gerust naar, of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.